![Як правильно робити заготовки на зиму, щоб зберегти вітаміни](https://cdn.segodnya.ua/i/image_728x410/media/image/611/67c/b07/61167cb07b098.jpg.webp)
Але ось який варіант заготовки на зиму найкорисніший і якими ягодами варто запастися насамперед – з'ясували далі.
Читайте також про заготовки з квасолі на зиму: ТОП-5 рецептів.
![](https://cdn.segodnya.ua/images/main/icons-siri.png)
Які запаси на зиму роблять українці
Запаси на холодну пору року Ольга Горецька почала робити, як тільки настав фруктовий сезон. Експериментувала з заморожуванням і фруктів, і овочів. Від торішнього запасу нічого не залишилося.
Зізнається, що охоче і сушила б, і консервувала, тому що свої фрукти все ж корисніше магазинних в зимовий період, але в квартирі на це не вистачає місця:
Морозильна камера невелика є і там ми це можемо все зберігати, банки з консервацією нам, на жаль, ставити ніде, як і дігедратор – чудова річ, де можна сушити і фруктові чіпси, і грибочки, і навіть м'ясо.
Інша господиня Ірина Артамонова користується дігедратором вже не один десяток років :
Я експериментую – сушу: сливи, прямо з кісточками, апельсин, можна лайм, лимон, ківі, яблука Симиренка або такі кислуваті, з кислинкою.
З таких заготовок взимку варить не тільки компот, але і додає до десертів і м'ясних страв. Оскільки переконана: самостійно приготоване – корисніше магазинного.
![Консервація – популярний спосіб заготівлі на зиму Консервація – популярний спосіб заготівлі на зиму](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5f7/c47/e9b/5f7c47e9b539d.jpg.webp)
За словами Ірини, сухофрукти гарні, тим, що їх не кип'ятять, в них менший вміст цукру і вони довше зберігаються.
Крім сушки фруктів і овочів, робить також заготовки консервованих овочів і ягід:
- компот із черешні,
- компот з вишні,
- заправка для борщу,
- заправка для супу,
- кетчуп,
- кабачки,
- огірки,
- помідори,
- варення з шоколадом з вишні.
Чи корисно робити такі заготовки на зиму – відповідь дієтолога
Консервацію сім'я Артамонових уплітає за обидві щоки і вважає, що вітаміни з власного городу – хороша підтримка для імунітету. Дієтологи ж кажуть – не всі способи заготовки корисні.
![Вишні чудово заморожуються на зиму Вишні чудово заморожуються на зиму](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5ef/f15/2b6/5eff152b6b8ae.jpg.webp)
Дієтолог Олександр Кущ назвав найвдаліший варіант заготівлі овочів і фруктів на зиму:
Фактично при варінні, коли ми робимо різні варення, джеми, при висушуванні, вони практично всі випаровуються, вітамінна цінність таких продуктів падає, тому заморозка – найоптимальніший варіант.
Найкраще для цього підходить:
- вишня,
- смородина,
- агрус,
- чорниця,
- полуниця.
А ось малину краще не заморожувати, або ж відразу молоти в пюре.
Читайте також, як приготувати яблучний сік на зиму: ТОП-5 рецептів.