Рятуємо кору

Як зберігати ліки

Якість сиру

Собака гризе речі

Користь огірків

Догляд за малиною

Різдвяний піст 2021-2022: наочний календар харчування по днях

Різдвяний піст у 2021 році розпочався 28 листопада, і з 19 грудня суворість посту та заборон у харчуванні посилиться
Правильне харчування у Різдвяний піст
Правильне харчування у Різдвяний піст / Фото: Колаж: Сьогодні

28 листопада стартував багатоденний Різдвяний піст. Як правильно харчуватися за церковними канонами, що можна, а що категорично не можна їсти в різні дні посту, дізнайтесь у нашій статті.

Також ми публікуємо наочний та зручний календар харчування на кожен день Різдвяного посту 2021-2022.

Реклама

Різдвяний піст 2021-2022: особливості періоду

Різдвяний або Пилипів піст триває 40 днів , завершуючись 6 січня, напередодні свята Різдва Христового , на честь якого й отримав свою назву.

Читайте також:

Цей багатоденний піст, незважаючи на свою тривалість, вважається не найсуворішим. Церковний статут вимагає у всі дні посту не вживати жодних продуктів тваринного походження. У заборонений список потрапляють м'ясо, молоко, яйця, а також їхні похідні – ковбаси, копченості, сири, вершкове масло, сметана, здоба тощо.

Реклама

Рибу дозволено не у всі дні. Також не завжди можна їсти їжу, що пройшла теплову обробку – варену, тушковану, смажену. Є дні, коли взагалі допустима лише сира їжа.

Основні продукти під час Різдвяного посту – це овочі, фрукти, зелень, ягоди, гриби, крупи, насіння, горіхи, а також борошно, хліб, мед, сухофрукти, олія. Їх можна їсти сирими, наприклад, у вигляді салатів або готувати варені, тушковані, запечені, квашені страви, робити пісну випічку, піцу або вареники. Також можна пити соки, морси, киселі, чай.

Різдвяний піст 2021-2022 – календар харчування по днях тижня

Харчування у Різдвяний піст / фото: Сьогодні
Харчування у Різдвяний піст / фото: Сьогодні

Реклама

З 28 листопада по 19 грудня:

  • Понеділок – гаряча їжа без додавання олії.
  • Вівторок, четвер, субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.
  • Середа п'ятниця – сухоїдіння, тобто їжа, що не пройшла термічну обробку.

З 20 грудня по 1 січня:

  • Понеділок – гаряча їжа без олії.
  • Вівторок, четвер – гаряча їжа з олією.
  • Середа, п'ятниця – сухоїдіння.
  • Субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.

З 2 по 6 січня:

  • Неділя – гаряча їжа з олією.
  • Понеділок, середа – сухоїдіння.
  • Вівторок – гаряча їжа без олії.
  • 6 січня, Святвечір – суворий піст до сходу першої зірки.

Після закінчення Різдвяного посту у перший прийом їжі, тобто на розговіння їдять сочиво – особливий вид куті, що готується з зерен пшениці або рису з додаванням меду, сухофруктів, маку, ізюму, горіхів.

Раніше ми розповідали, як задобрити Тигра, щоб Новий рік 2022 був вдалим і щасливим.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти