Рятуємо кору

Як зберігати ліки

Якість сиру

Собака гризе речі

Користь огірків

Догляд за малиною

Як правильно кип'ятити воду: головні секрети

Краще наливати в каструлю холодну воду і накривати кришкою – так вона закипить швидше і буде більш корисною.
Як кип'ятити воду
Як кип'ятити воду / Фото: Колаж: Сьогодні

Кипляча вода – невід'ємне середовище або навіть сам інгредієнт для приготування багатьох страв. Але далеко не всі вміють нагрівати та кип'ятити її правильно. Як це робити, читайте наші лайфхаки.

Як кип'ятити воду: лайфхаки

  • Лайфхак 1. Як швидко закип'ятити воду

Як кип'ятити воду / Фото: pixabay
Як кип'ятити воду / Фото: pixabay

Реклама

Для яких би цілей вам не знадобився окріп, ємність потрібно накрити кришкою – ви в рази прискорите процес закипання. Поставте посуд на швидкий вогонь . А ще намагайтеся підбирати каструлю потрібного розміру : чим більша каструля, тим, відповідно, повільніше закипатиме в ній вода. Матеріал також грає роль: тонкий і легкий алюмінієвий кухоль заощадить вам час у порівнянні з товстостінним сотейником із чавуну, що довго розганяється.

  • Лайфхак 2. Температура води

Як кип'ятити воду / Фото: pixabay
Як кип'ятити воду / Фото: pixabay

Багато хто сперечається про те, яка вода закипає швидше – гаряча чи холодна . Насправді температура слабко впливає на швидкість закипання, оскільки швидкість нагрівання води залежить від різниці температур між рідиною і довкіллям, наприклад, полум'ям. В результаті холодна вода поглинатиме тепло швидше, але як тільки вона досягне температури гарячої води, швидкість її нагріву сповільниться. Набагато важливіше набирати з крана холодну воду, бо гаряча краще вбирає свинець із водопровідних труб, тому менш корисна для приготування їжі.

Реклама
  • Лайфхак 3. Кількість води

Як кип'ятити воду / Фото: pixabay
Як кип'ятити воду / Фото: pixabay

Не наповнюйте каструлю до верху, інакше вода при кипінні розширюватиметься і виплескуватиметься назовні . Також, наливаючи воду, зорієнтуйтеся та залиште місце для продуктів, які варяться у каструлі. Варіть їжу із трохи прочиненою кришкою, щоб парі була можливість виходити назовні.

  • Лайфхак 4. Додавання солі

Як кип'ятити воду / Фото: unsplash
Як кип'ятити воду / Фото: unsplash

Реклама

Сіль практично не змінює температуру кипіння, проте сильно впливає на смак їжі . Наприклад, м'ясо і макарони при варінні вбирають сіль разом із водою, тому бажано трохи посолити їжу на початку приготування, а ось основну частину солі додати за смаком вже наприкінці приготування разом зі спеціями. А якщо додати сіль при варінні яєць, то вона не дасть білку витекти з шкаралупи, що лопнула.

  • Лайфхак 5. Як смачніше

Як кип'ятити воду / Фото: pixabay
Як кип'ятити воду / Фото: pixabay

Якщо ви хочете отримати смачне м'ясо (наприклад, відварюєте шматок на салат), то опускайте його в окріп. Тоді весь смак залишиться усередині м'яса. А от якщо вам важливіше смачний бульйон – занурюйте м'ясо в холодну воду і ставте на вогонь – м'ясо в процесі нагрівання поступово віддасть і смак, і аромат.

  • Лайфхак 6. Стадії кипіння для різного приготування

Як кип'ятити воду / Фото: unsplash
Як кип'ятити воду / Фото: unsplash

Для приготування різних страв потрібні різні стадії стану води.

  1. Ворушіння – коли поверхня води трохи тремтить, на дні каструлі утворюються невеликі бульбашки, але вони не піднімаються на поверхню. Температура такої води становить 60–75 °C та підходить для приготування яєць пашот, фруктів, риби.
  2. Закипання – на поверхню води піднімається кілька струмочків бульбашок, але переважна маса води залишається спокійною. Така температура варіюється 75–90 °C і потрібна для тушкування м'яса й овочів або приготування холодцю.
  3. Повільне кипіння – на поверхню води по всій площі каструлі піднімається велика кількість бульбашок, але вода при цьому не вирує. Її температура становить 90–100 °C – це найчастіший стан води для приготування багатьох страв, у тому числі супів та чаю.
  4. Бурхливе кипіння – при якому виділяється багато пари, а сама вода вирує. При цьому температура води максимальна – 100 °C . Зазвичай такий спосіб швидкого доведення води до кипіння, після якого температуру зменшують до середньої. Також у такій воді деякий час варять пельмені, вареники, макарони, м'ясо тощо.

Раніше ми розповідали, як почистити чайник від накипу підручними засобами.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти